Mohu poprosit o radu? Na jiném místě tady na fóru jsem popsal své železo a problém se zapínáním v noci ale teď bych potřeboval radu nebo vysvětlení ohledně videa. Zakoupil jsem zde na bazaru film na UHD BD a jal jsem se ho vyzkoušet. Někdy se podívám jak je na tom video které posílá můj receiver do TV s rozlišením jelikož mám nastaven upscaling na 4K, a to samé jsem udělal i při sledování tohoto UHD BD. Jako zdroj to ukazuje 4K/24Hz a vystup do TV 4K/24Hz. Je to dobře nebo těch 24Hz by tam nemělo být? Pouštím to přes XBox One a když se podívám jak to je když je zapnutý pouze Xbox tak to ukazuje 4K/60Hz - 4K/60Hz. Ze stolního BD přehrávače to zase ukazuje při sledování 3D filmu 1080p/24Hz - 1080p/24Hz.
Když sleduji TV přes satelit tak to ukazuje 1080i/50Hz - 4K/50Hz
V čem je problém prosím jestli to je problém.
Nemělo by být pro 4K lepší 60Hz
Děkuji
Při nastavení 4K(1080p)/60Hz NEDOCHÁZÍ k nějakým interpolacím (tj dopočtům) dalších snímků pro "ostřejší a plynulejší obraz", jak se to děje v některých televizích v základním nastavení.
60Hz vstup/výstup je jen metoda přenosu signálu, kde 24Hz zdroj je ve výsledku prezentován v pulldownu (nebo jak se to jmenuje), snímky se zobrazují následovně - dvakrát prvý, dvakrát druhý, jednou třetí, dvakrát čtvrtý, dvakrát pátý, jednou šestý atd... Je to dáno tím, že obnovovací frekvence televizí a monitorů jsou dost často omezené a víc, jak těch 60Hz nedávají. Pokud chce zobrazovač přehrát i native 24Hz a zároveň zachovat nezbytnou zpětnou vazbu na těch 60Hz, musí být panely minimálně 120Hz.
Je to velmi neobratně vysvětleno a dost možná řečeno i blbě, ale výsledek by měl být následující - je "jedno" jestli se bude přehrávat 24Hz, nebo 60Hz, v tomhle ohledu to na výsledek nemá dopad ve změně uměleckého záměru.
Problém je, že nějaké procento lidí vidí v 60Hz nepatrné trhání, především v pohybu, který je pro takovéto asynchronní zobrazení vždy problematické.
24Hz by tohle mělo eliminovat (pokud uvidíte trhání v tomhle zobrazení, je to výhradně věc zdroje) a tudíš je logicky i lepší po něm sáhnout. Dnešní televize prakticky bez vyjímky už 24Hz zvládají.