Celkem by mě zajímalo, jaké kdo má osobní zkušenosti s postupným upgradem domácí techniky na sledování UHD obsahu. U nás to mělo následující postup: těsně po záruce nám klekla Philipska a tak nastal nečekaný výběr nové TV. Jasné bylo, že to nebude Philips (zlobila od začátku - samovolné vypínání, nucené restarty a tak podobně...), že to bude display s nativním 4K rozlišením (pokud se to jmenuje jinak, tak sorry, jsem jen nadšený uživatel :-)) a že to musí mít 5-ti letou záruku (častěji se mi TV kupovat fakt nechce!).
Po krátkém výběru aktuální nabídky na trhu se nám doma vlastně nakonec zcela náhodou usadila nová TV typ SONY 55X8509C za super cenu včetně té prodloužené záruky. Na krabici bylo, mimo jiné, napsáno 4K (to jsme chtěli) a HDR (to jsem ještě netušil co to je). No a zase jen dílem náhody jsem narazil na tento web a zhltnul velmi dobrý článek na téma všech těch zkratek včetně HDR. Byl jsem lapen! Zachtělo se mi konzumovat HDR obsah a udělat si vlastní názor, zda ten obraz skutečně stojí za to.
První pokus bylo aktivovat účet Netflixu. No, nevím jaké s tím máte zkušenosti vy, ale nic z nabízeného obsahu mě po vizuální stránce vlastně nenadchnulo. Nevím, čím to je, ale obsah Amazonu se mi zdá výrazně lepší (mám na mysli jen kvalitu zobrazování HDR obsahu!!!). Než jsem se ale dostal k Amazonu, pochopil jsem, že i sebelepší streaming asi nebude (minimálně zatím) lepší než fyzický UHD BD nosič. K tomuto osvícení jsem dospěl těsně před černým pátkem a tak jsem těch pár dnů vydržel a na black friday pořídil (zase za super cenu :-)) UHD BD přehrávač Samsung UBD-K8500. Od této doby doma sjíždíme UHD BD disky a minimálně jednou týdně koukáme na Amazonu na GrandTour ve verzi UHD HDR (a to je vizuálně pecka!).
K přístrojům: TV se zatím ani jednou nekousla a nevyžadovala žádný restart. UHD BD přehrávač jsem už jednou musel natvrdo vypnout, ale jinak se chová korektně. Musím ale přiznat, že ho opravdu používáme jen jako přehrávač fyzických médii a na streaming obsahu používáme TV. Při zapnutí přehrávače se TV sama zapne na zvolený HDMI vstup a pokud začnete přehrávat UHD BD s HDR obsahem, také se sama přepne na HDR nastavení, takže na internetu často zmiňované ruční zásahy v nastavení obrazu se v našem případě vůbec nekonají! Co se občas stává (ne vždy), jsou drobné výpadky obrazu na samotném začátku přehrávání disků (například při přechodu z úvodního menu přehrávače na úvodní menu disku). Na TV se zobrazí hláška „žádný signál“ a vzápětí se objeví obraz s informací o velikosti rozlišení.
K vizuálnímu zážitku: už jsem zjistil, že je rozdíl i mezi jednotlivými UHD BD, ale „HDR“ kvalitní obsahy (třeba Pacifik Rim) jsou vizuálně neskutečně fantastické se zcela znatelným skokem oproti BD verzi. I když má naše TV „jen“ edge podsvícení, které "prý" skutečné HDR neudělá, já jsem maximálně spokojen a dalších 5 let určitě vydržím! ;-)
Malé oživení galerie.
TV: Panasonic TX-65GZ2000
UHD Blu: Panasonic DP-UB9000
AV receiver: Denon AVC-A110 (L,C,R Bi-Amp; ...)
.....................
Obraz i zvuk reference :-)
Ale (jako konstruktér a zkušební technik elektro) pláču nad softwarovou nedotažeností, spolehlivostí a kvalitou osazení dnešních i "špičkových" komponent :-(