Určitě se tu to už rozebíralo, ale zajímá mě jedna věc - jak moc bude SDR telka těžit z UHD BD?
Mám Panasonic z roku 2015, modelovou řadu CX700. Ta sice HDRko nepodporuje vůbec (tj ho ani nezpracuje), ale má HDMI 2.0 s HDCP 2.2, takže minimálně rozlišení bych z UHD BD dostal plné. Což je to úplně nejméně podstatné. Panel ale krom toho zvádá 95% P3 barev, je fake 10bitový (8bit+Hi-FRC), má local diming, byť s Edge podsvícením (jak je to konkrétně možné netuším) a usvítí nějakých 450 nitů. Teď ten dotaz:
Co se stane s HDRkovým signálem z UHD BD, když TV neumí zpracovat HDRko? Ořeže všechno na 709 barvy v 256 škále na kanál a svítit bude max 100 nitů? Nebo si ze signálu vezme "alespoň" WCG? Nebo dokonce se bude snažit zjemnit 8 bitovou škálu na těch fake 10?
Pokud tomu rozumím dobře, UHD BD je v základu HDRkové (10bit) video s již P3 WCG. Pokud takhle doputuje do SDR telky, musí ho očesat vlastnotučně na 8bit rozsah. Co se ale bude dít se světelným výkonem a barevným spektrem?
Hele, upřímně. Teď jsem testoval 55 LCD se stejnejma specifikacema, o jakejch mluvíš, a i u nativních UHD disků jsem ten rozdíl v rozlišení viděl tak strašně minimálně a jen asi z metru, že si nemyslím, že by to smysl mělo... Na druhou stranu UHDBD player se neztratí :)